Mercedes, Hoşdere’de yatırımı hızlandırıyor!
Mercedes-Benz, otobüs üretiminde tek entegre tesisi olan Türkiye’de yeni yatırımlara hazırlanıyor. Hoşdere’de şu anda günde 14 araç üreten şirket, mayıs ayında bu rakamı 17’ye çıkaracak.
Otomotivin global devi Mercedes-Benz, otobüs üretiminde Almanya’dan sonra en önemli lokasyonu olan Türkiye’de yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Ocak ayında 30 milyon euroluk yatırımla Tourismo araçlarını yenilediğini duyuran Mercedes-Benz Türk, geçtiğimiz günlerde ise 85 bininci otobüsünü banttan indirdi. Hoşdere Fabrikası’nda şu anda günde 14 araç üreten şirket, mayıs ayında ise bu rakamı 17’ye çıkaracak. Mercedes-Benz Türk Otobüs Üretiminden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Bülent Acicbe, 2020’de pazara sunulacak bazı ürünlerin ARGE ve imalat çalışmalarına başladıklarını belirtti.
Daimler, Avrupa’da yıllık 10 bin ila 11 bin arası otobüs üretiyor. Bu araçların 4 bin 500’e yakını ise Türkiye’de üretiliyor. Bununla birlikte Türkiye’de üretilen her iki otobüsten 1’i de Mercedes-Benz markasını taşıyor. Yalnız başına bu rakamlar bile Türkiye’nin otobüs üretiminde Avrupa için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Bülent Acicbe, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nın, Mercedes’in Avrupa’da entegre üretim yaptığı tek otobüs fabrikası olduğunu söyledi. Acicbe, “Fransa’da da fabrika var mesela ama sadece montaj yapıyor. Burada ise tekil borudan başlayarak, teslime hazır hale gelen otobüs komple bu çatı altında üretiliyor. Hoşdere fabrikamızın payı, Daimler Avrupa otobüs üretim tesisleri içerisinde yüzde 41,5’luk bir paya sahip. Türkiye’nin en büyük otobüs fabrikası olan bu fabrikada Almanya ile aynı standart ve kalitede üretim yapıyoruz. Ayrıca farklı marka ve modelleri üretiyoruz. Çok fazla ülkeye ihracat yapıyoruz, her ülkenin farklı beklentileri ve emisyon değerleri var. Biz her ihtiyaca göre üretim yapabiliyoruz. Örneğin hem soldan direksiyonlu, hem de sağdan direksiyonlu otobüs üretmekteyiz. İngiltere pazarına bu sene 200’ü aşkın seyahat otobüsü teslim edeceğiz. ” dedi. “Mercedes’in en büyük ikinci AR-GE merkezi de Türkiye’de. Sadece otobüs tarafı için bu merkezde 200 mühendis çalışıyor” diye konuştu.
Yatırımda sıfır tereddüt!
Kapasite yatırımlarının dışında Mercedes-Benz Türk’ün her yıl Türkiye’de noktasal veya ürün bazlı rutin yatırımlar yaptığını vurgulayan Acicbe, “Şirketimizin Türkiye’de yatırım yapmak konusunda hiçbir tereddüdü yok. Hiç durmadan yatırım yapıyoruz” dedi. Bu yıl için en önemli gündemlerinden birinin 13 yıl sonra yenilerek pazara sunulan Tourismo otobüsler olduğunu belirten Acicbe, özellikle Avrupa’dan büyük ilgi gördüklerini söyledi. Gündemde yeni ürünlerin de olduğunu açıklayan Acicbe, 2020’de piyasaya sunulacak bazı ürünlerin AR-GE ve imalat çalışmalarına başladıklarını belirtti. Yeni ürünler hakkında çok fazla ayrıntı veremeyen Acicbe, özellikle Avrupa pazarına yönelik ilave bir modelin Türkiye’de üretileceğinin sinyallerini verdi. 2017 yılını çok parlak geçirmeyen otobüs pazarında bu yıl ise toparlanma beklediklerini ifade eden Bülent Acicbe, “Bu yıl toplamda 4 bin 200 gibi bir üretim hedefimiz var. Bunun için de Türkiye’nin payı yaklaşık 500 adet olacak” dedi.
4 ürün ailesinde 50 araç
Alman üretici, Türkiye’deki otobüs fabrikasında 4 ürün ailesinde 50 farklı tipte araç üretiyor. Türkiye’den 70 ülkeye ihracat yapan Mercedes Benz Türk’te ihracatın üretimdeki payı da hızlanarak yüzde 90’a yaklaştı. Geçtiğimiz yıl 3 bin 795 adet otobüs üreten şirket, bunun 3 bin 350 adedini ihraç etti.
Elektriklide 2019’da seri üretime geçiyor
Elektrikli otobüs konusunun ana şirket Daimler’in önemli gündemlerinden biri olduğunu belirten Bülent Acicbe, “Mercedes, elektrikli otobüslerini ilk kez 2018 yılındaki IAA Fuarı’nda sergileyecek. Bu yaklaşık 5 yıldır devam eden büyük bir proje. Şirket, 2019 yılında seri üretime geçmek istiyor. Bu yıl içerisinde ise bir miktar prototip üretimi olacak. Pazarda büyük beklenti var. Bizim açımızdan en kritik konu ürünün geliştirilmesi. Şirket olarak ürünü ortaya koyduktan sonra bu ürünü ‘x’ ya da ‘y’ lokasyonunda üretmek ürünü geliştirmek kadar zor değil. Şu an için Türkiye’de üretimini gerçekleştirme konusunda verilmiş bir kararımız yok ama biliyoruz ki Türkiye’de de böyle bir talep var. Biz teknik olarak Almanya’daki faaliyetleri çok yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
Akıllı tesis uygulamalarıyla yüzde 25 enerji tasarrufu
Hoşdere Otobüs Fabrikası’ndaki bina otomasyon sisteminin bir parçası olan zaman programları ile aydınlatmaların ve ısıtma soğutma sistemlerinin gereksiz yere çalışması engelleniyor, buna ek olarak ısı kontrol cihazları ile ortam sıcaklıkları izlenerek kontrol sağlanıyor. Ayrıca ısı geri kazanım sistemi ile ısıtma yapılan zamanlarda emilen havadaki ısı geri kazanılarak tekrar ortama veriliyor. Tesisin ilk kuruluşundan bu yana kullanılagelen bina otomasyon sistemi ile ilgili sistemlerde tasarruf edilen enerji miktarı yüzde 25 civarında.
Aysel YÜCEL – DÜNYA
ULAŞIM SEKTÖRÜ