ALIŞAN LOJİSTİK 2023 YILINA GÜÇLÜ YATIRIMLARLA GİRDİ

Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan Alışan Lojistik, her yıl büyüme hedeflerinin üstünde bir başarı elde ederek yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, Gebze bölgesinde 13.750 m2 kapalı alana sahip 15.000 palet kapasiteli Alışan Pelitli deposunun müşterileri için hazırlandıklarını belirtti. Filosunu, Euro motor 90 adet yeni çekiciyle güçlendiren firmanın, İstanbul ve Konya’da iki Ar-Ge merkezinde yaklaşık 50’ye yakın uzman çalışıyor. Damla Alışan, Ulaşım Sektörü Dergisi’ne verdiği röportajda firmanın geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimdi sizleri bu keyifli röportajla baş başa bırakıyoruz.

Yüzde yüz yerli sermayeli bir markasınız. Firmanızdan ve faaliyetlerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

Alışan Lojistik, yerel ve küresel pazarda inovatif, esnek ve entegre teknolojik çözümleri ile müşterilerine güç katan uluslararası lojistik hizmet servis sağlayıcısı olma vizyonu ile 1985 yılında kurulmuştur. Tamamıyla “yerli” ve “milli” şirketimiz bugün, 550 adet öz mal araç filosu ve Türkiye genelindeki 50’yi aşkın farklı lokasyondaki bin 600’den fazla çalışanı ile tehlikeli kimyasallar dahil olmak üzere, kimya sanayisi ile hızlı tüketim ürünleri, gıda, tarım ve daha birçok sektördeki müşterilerine sunduğu uluslararası nakliye, depo / antrepo, dökme kuru yük, dökme likit ve enerji taşımacılığı gibi hizmetleri sunmaktadır. Alışan Lojistik, sektörde “kontrat lojistiği” diye de ifade edilen entegre lojistik hizmetleri ile müşterilerinin taleplerini A’dan Z’ye kurgulamakta; ihtiyaca özel katma değeri yüksek çözümler geliştirmektedir.

“FİLOMUZU 90 ADET YENİ ÇEKİCİYLE GÜÇLENDİRDİK’’

2022 yılı nasıl geçti, hedeflerinizi tutturabildiniz mi?

2022 baktığımızda bizim için yoğun bir yatırım yılı oldu diyebiliriz. İstanbul-Tuzla, Kocaeli-Gebze, Konya, Gaziantep, İskenderun’da bulunan “Multi-user Depolama” alanlarımız ile Yalova, Tekirdağ, Bursa, İzmir, Muğla, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Samsun’da bulunan 340.000 metrekareyi aşkın “Müşteri Dedike Depolama” alanlarımıza bir yenisini daha ekledik. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de 15 bin metrekare üzerine yerleşik alanda 7500 palet kapasite ile hizmet sunmaya başladık ve bu şekilde tüm Türkiye’de toplam palet kapasitesimizi 490.000 ’in üzerine çıkartmış olduk. Depo yatırımlarımız süratle devam ediyor. Bu yıl ayrıca,  filomuza da yatırım yaptık. EURO motor 90 adet yeni çekiciyle güçlenen filomuzdaki Treyler ve swapbody tipi taşıyıcı ekipmanlar da yenilendi  ve sayıları arttı. Yeni araçlarımız, sahip oldukları teknolojik avantajlar, ADR Mevzuatına uygunluklarının yanı sıra daha uzun süre operasyonda kalabilecek çevre dostu yeni nesil motorla donatılmış halde. Karbon ayak izimizi düşürmek için yatırımlarımız devam edecek. Türkiye’nin ilk tanker ve “Tank Konteyner Temizleme Tesisi” Alışan Lojistik çatısı altında 2005 yılında ALIŞAN – Den Hartogh tarafından Gebze’de kurulmuştu. Bu yıl da, çevre adımlarımıza ek olarak, 12.000 m2’lik bir alan üzerine kurulacak olan ISO Konteyner Depolama, Elleçleme, Paketleme tesisimizin Gebze Muallimköy’de inşasına başladık. Tesisimiz bu yılın ilk aylarında hizmete girecek.  Rakamsal olarak baktığımızda ise, 2021 yılı ciromuz, 2020 yılının üstüne %45’i aşan bir büyüme ile,1 Milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bu büyüme trendinin daha fazlasını 2022 yılı için hedeflemiştik; hedefimize de ulaştık diyebiliriz.

Sayfanızda kontrat lojistikle tedarik zinciri yönetimi garanti altında diye bir ibare var. Bu konuyu biraz açabilir misiniz?

Kontrat lojistiği son yıllarda tüm dünyada gelişmekte olan bir modeldir. Müşterilerimize tedarik zincirinin eksiksiz bir halkası olarak A’dan Z’ye lojistik hizmeti sunabilmek firma içinde hem teknik ve ekipman anlamında hem de know- how olarak farklı alanlarda uzmanlaşma gerektiren bir süreçtir. Bir lojistik sürecinin ihtiyacı olan nakliye, gümrükleme, depolama, gerekirse ambalajlama şeklinin değiştirilmesi gibi tüm önemli fonkisyonların tek bir lojistik servis sağlayıcı bünyesinde yürütülmesi müşterilerimiz için önemli bir kolaylık sağlamaktadır. İnternet sayfamızdaki bu slogan, bu avantajın altını çizmektedir.

“YENİ DEPOMUZ, 15.000 PALET KAPASİTESİ İLE MÜŞTERİLERİMİZE HİZMET VERECEK’’

Yakın zamanda yeni bir depo açtınız. Bununla ilgili detay paylaşabilir misiniz?

2023 yılı depo kapasitemizi arttırmayı hedeflediğimiz bir yıl. Son olarak, Gebze OSB, Plastikçiler OSB ve Güzeller OSB gibi Gebze bölgesinin en önemli sanayi noktalarına 15 dakika uzaklıkta konumlanan, A sınıfı özellikler ile donatılmış olan Alışan Pelitli depomuzu, 13.750 m2 kapalı alanı ve 15.000 palet kapasitesi ile müşterilerimizin hizmetine hazır ettik.

2023 yılı için  hedefleriniz, planlarınız ve yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz? Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan bir marka olarak her yıl büyüme oranlarımızı bir önceki yılın üstüne taşımayı hedefliyoruz. Proje ve yatırımlarımızı belirli başlıklarda toplamış bulunuyoruz. Tüm birimlerimizle iş ortaklığı yaklaşımı içerisinde çalışan İnsan Kaynakları organizasyonumuzda devam eden çok sayıda projemiz mevcut. Operasyonel planlarımızı desteklemek üzere e-ticaret ekosistemi dahil tüm sektörlerin ihtiyaçlarına dönük depolama arz kapasitemizin arttırılması için proje ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Depolama ve taşıma çözümlerimizin, “Green Deal”-“Yeşil  Mutabakatınaa” tam uyumlu olmasına önem veriyoruz. Şirketimizin en önemli özelliklerinden biri bahsetmiş olduğum gibi, proje bazlı terzi dikimi entegre lojistik çözümler geliştirme konusundaki uzmanlığıdır. Büyüme ve yatırım sürecimizi tetikleyen temel faktörün bu olduğunu düşünüyorum.

“BAKANLIK ONAYLI 2 AR-GE MERKEZİMİZDE 50’YE YAKIN UZMAN ÇALIŞIYOR’’

Ar-Ge çalışmalarınızdan ve teknolojik altyapıya yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Sektörümüzde, Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 Ar-Ge merkezi var. Bunlardan ikisi şirketimiz tarafından kuruldu. İstanbul ve Konya bölgesi bu manada üssümüz diyebiliriz. Ar-Ge merkezimizde 50’ye yakın uzman çalışıyor. Bugün burada, gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanıyoruz. Ayrıca, bilgi teknolojileri anlamında gerçekleştirdiğimiz işler var. Bu kapsamda fiziksel altyapı yenilemesi yolu ile teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlanıyor. Ek olarak, yazılım teknolojileri değişimi ile özellikle müşterilerimizin iş takip sistemleri ile konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri hayata geçirliyor. Bu çerçevede de 2023 yılına TÜBİTAK  tarafından onaylanan iki projemiz ile giriş yaptığımızı gururla söylemem gerek.

ULAŞIM SEKTÖRÜ / RÖPORTAJ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.