Döven: Reysaş Lojistik, demiryoluna ciddi yatırımlar yapıyor

Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Tic.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, Reysaş Lojistik’in demiryoluna çok önemli yatırımlar yaptığını söylüyor.

Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Tic.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven ile şirketin demir yolu yatırımlarını konuştuk.

Karayolu taşımacılığı üzerindeki yükü almak gerek

Reysaş Lojistik için demiryolu taşımacılığının önemi nedir?

Demiryolu taşımacılığında kendine ait istasyonlar, vagonlar, üst yapılar ve elleçme makinaları ile hizmet veren bir firmayız. Yine Türkiye’de ilk özmal sarnıçlı vagonlar ile akaryakıt taşıması yapan hatta bunun ilk taşıma lisansını alan firmayız. Maalasef demiryolu alt yapımız Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bu zamana çok fazla geliştirilemedi böyle büyük bir coğrafyada çağın gerisinde kaldı. Bu sebeple tehlikeli madde taşımacılığında demiryolu taşımasında ek karayolu taşıması yükleme ve boşaltmada ilave edilmesi halinde maliyeti karayolu taşımasını geçmektedir. Demiryolunda intermodal taşımacılığa uygun alt yapının da geliştirilmesi gerekmektedir. Üç tarafı denizler ile kaplı ülkemizde tehlikeli madde taşımacılığın halen %90’a yakın bölümü karayolu ile yapılmaktadır. Karayolu taşımacılığı üzerindeki bu yükü almak gerekmektedir. Bu hem taşıma maliyetlerini düşürecek, hem de karayollarındaki tehlikeli madde taşıma riskini azaltacak hatta taşımada oluşan karbon salınımını düşürecektir.

Vagon parkımızı güçlendireceğiz

Yurt içinde büyük hacimli projelerde hizmet vermekteyiz. Önümüzdeki dönemde yaklaşık 200 adet vagon ve 400 adet konteyner ile vagon parkımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Asset gücümüz yüksek olduğundan konteynerleri kiralamak veya ikinci el kullanmaktansa direkt satın almak politikamız.

Yurt içi ve yurt dışında kesintisiz hizmet sunuyoruz

Reysaş Lojistik’in demiryolu yük taşımacılığına ilişkin faaliyetleri nelerdir?

Yurt içinde; ihracat ön taşımaları olarakkonsantre krom, çimento, klinker, limanlara konteyner taşımaları, ithalat son taşıması olarak da yine konteyner ve dökme kömür taşımaları, fabrikaların alçıtaşı,demir cevheri, botsit vb. hammadde taşımaları, sanayi bölgelerine rulo saç ve pik demir taşımaları, batı bölgelerinden doğu ve güneydoğu bölgelerine ise inşaatlarda kullanılmak üzere yapı malzemeleri taşımaları yapmaktayız. Yurt içinde şu anda 8 hatta taşımalar yapmaktayız, yurt dışında ise Marmara Bölgesinden İran ve BTK hattına konteynerli ihracat taşımaları yapıyoruz. Yurt dışı operasyonlarında ise Halkalı terminalden haftada 6 çıkışla hizmet verilmektedir. Bu altı çıkışın pazar payı 2019 yılında yaklaşık %46 civarındaydı. Hizmet verilen güzergahlar Macaristan, Almanya, Avusturya, Polonya, Çekya ve Slovakya. Hizmet verilen sektörler ise otomotiv, beyaz eşya, gıda, vb. olarak sayılabilir.

Ülkemizin ilk ihracat treni

Reysaş Lojistik, yurt içi yük taşımacılığının ardından ihracat taşımalarına da açılan Marmaray hattını kullanan firmalardan biri oldu.  Bu projenin detaylarını öğrenebilir miyiz? Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattına yönelik gündeminizde yeni projeler var mı?

Türkiye’de üretilen otomotiv parçalarını ve beyaz eşyaları taşıyan ilk ihracat blok treni21/05/2020 tarihinde Sakarya Arifiye Tren İstasyonu’ndan hareket etmiştir. “Asrın projesi Marmaray”ı kullanarak direkt Avrupa’ya giden trenimiz, Marmaray sayesinde Anadolu’dan Avrupa’ya direkt ulaşacak ülkemizin ilk ihracat treni olmuştur. Reysaş olarak 20 yıldır Türkiye’den Avrupa’nın birçok noktasına ihracat taşımacılığı yaptığımızı belirtmek isteriz. Bu tren Türkiye’de üretilen otomotiv parçalarını ve beyaz eşyaları taşıyan ilk ihracat blok treni olma özelliğini de taşımaktadır. Tren 36 konteynerden ve 18 vagondan oluşmakta ve 535 metre uzunluğundadır. Tren yaklaşık 5 gün transit süreyle Macaristan’ın Sopron kentindeki istasyona ulaşacaktır. Yine Reysaş bir ilke imza atarak ilk ithalat blok trenini de aynı parametrelerle ve yine değişik sektörden müşterilerle Marmaray’dan geçirerek 02/06/2020’deArifiye’ye getirmiştir. Reysaş aynı treni yine aynı şartlarla tekrar Arifiye’den05/06/2020tarihinde yine Marmaray geçişli Avrupa’ya göndermiştir. Bunun yanında tekrar bir ilke imza atmayı planladığımız ikinci bir proje de, yine Marmaray geçişli bir treni yine blok halinde ve aynı parametrelerle ve yine değişik sektörden müşterilerle bu sefer Anadolu’nun terminali olan Merşandiz Etimesgut Ankara’dan hareket ettirerek 01/07/2020 tarihinde yine Avrupa’ya göndermektir. Gerekli tüm hazırlıklar yapılmış, yüklemeler devam etmektedir.

Demiryoluyla yılda ne kadarlık bir yük taşıyorsunuz? Demiryolu toplam taşımalarınız içinde nasıl bir pay alıyor? Önümüzdeki süreçte bu payı ne düzeye çıkarmayı hedefliyorsunuz?

Yurt içinde 2019 yılında 650. 000 ton taşıma yapılmış olup, 2020 yılsonu hedefimiz minimum 800.000 ton taşıma yapmaktır. Yurt dışı demiryolu taşımacılığında Reysaş Türkiye genelinde yaklaşık %46’lık pazar payına sahiptir.

Demiryolu taşımacılığına yönelik ajandanızda neler var?  Yatırım planlarınız neler?

Köseköy’de bulunan terminalimizi aktif şekilde kullanıma açmak hedeflerimiz arasında ön sırada. Marmaray geçişli gıda ve dökme inşaat hammaddeleri taşımak için de yine projelerimiz bulunmakta.

Demiryolu karayolundan daha ucuz

Türkiye’de demiryolu taşımacılığı nasıl bir noktaya geldi? Daha iyi bir konuma gelmesi için hangi alanlarda adımların atılması gerekiyor?

Demiryolu taşımacılığı artık sanayi işletmeleri, maden şirketleri tarafından daha aktif ve bilinçli olarak kullanılmaya başlanmış, sabit fiyat uygulaması nedeni ile firmaların pazarda daha aktif satış faaliyetleri yürütmesine neden olmaktadır. Daha iyi bir konuma gelmesi için 35 KM/s olan ticari hızların mutlak suretle 65 KM/s üzerine çıkarılması, özel sektör vagon sahipliği ile tren işletmeciliği için teşvik edici uygulamalara yönelmek demiryolu taşımacılığına ivme kazandıracaktır. Son zamanlarda daha fazla firma karbondioksit salınımını azaltmaya destek amaçlı demiryolu taşımacılığına kaymaktadır. Unutmayalım ki; demiryolu karayolundan daha ucuz, denizyolundan daha pahalı. Karayolundan daha yavaş, denizyolundan ise daha hızlıdır.

ULAŞIM SEKTÖRÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.