Gemi ve yat sektörüne destekler çeşitlendirilecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gemi ve yat sektörünün  ihracat, istihdam, yatırım, teknolojik gelişim ve katma değer yaratma gibi pek  çok konuda öncü olduğunu bildirdi.

Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Zeybekci, gemi  ve yat sektörü temsilcileri ile bir araya gelerek sektörün mevcut durumu ve  geliştirilmesine yönelik imkanların değerlendirilmesine ilişkin istişarede  bulundu.

Zeybekci, Türkiye’nin ihracatının artması açısından yüksek öneme haiz  gemi ve yat sektörünün, geçen yıl 970 milyon dolar, bu yılın ilk 8 ayında ise 740  milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştığını, bu performansın yıl sonuna kadar  süreceğine inandığını belirtti.

Geçmişte sektör ihracatının 2 milyar 600 milyon dolar seviyelerine  kadar çıktığını aktaran Zeybekci, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için hem  sektör ihracatının artması hem de küresel rekabette çok daha güçlü hale gelmesi  gerektiğini vurguladı.

Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 55’inin, ithalatının ise yaklaşık  yüzde 61’inin deniz yoluyla gerçekleştirildiğine dikkati çeken Zeybekci, “Dünya  ticaret dengeleri ve lojistik altyapısındaki gelişmelere paralel olarak gemicilik  sektörünün önemi daha da arttı. 2016 yılı itibarıyla en fazla gemi siparişi alan  16’ncı ülkeyiz. Gemi inşa firmaları özellikle petrol ve demir cevheri  taşımacılığına yönelik gemilerin üretiminde iddialıyız. Gemi ve yat sektörünün  ihracat, istihdam, yatırım, teknolojik gelişim ve katma değer yaratma gibi pek  çok konuda öncü oldu. Bu çerçevede Ak Parti hükümetleri döneminde faal tersane  sayısı yaklaşık 3 kat artarak 77’ye yükseldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, önümüzdeki dönemde yeni pazarlara ve sektörlere açılmak için  hükümet olarak pek çok destek sağlandığını ifade ederek, açıklamasını şöyle  sürdürdü: “Son dönemde yapılan kanuni değişikliklerle Türk bandıralı gemilerin  sayısında ciddi bir artış oldu ve bundan da mutluluk duyuyorum. Denizlerimizin  kısa süre içinde yeniden ay yıldızlı bayrağımızı taşıyan gemilerle dolması için  hükümet olarak yoğun şekilde çalışmaktadır. Ülkemizin 3 tarafının sadece  denizlerle değil aynı zamanda fırsatlarla da çevrili. 2002’den bu yana gemi inşa  yatırımları için 9 milyar 400 milyon lira tutarında tam 254 adet yatırım teşvik  belgesi düzenlendi. Bu noktada, sağlanan teşvikler tersanelerimizde inşa edilen  gemilerden mevcut tersanelerin modernizasyonuna kadar geniş bir yelpazede yer  aldı.Bu kapsamda, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve yatırım döneminde  istihdam edilen işçilerle ilgili sigorta primi işveren hissesi desteği gibi  teşvik unsurları bulunmaktadır. Yük ve yolcu taşımacılığına yönelik teşvikler  bakımından ise yurt içinde gemi inşa ettirmek ya da yurt içinden yeni bir gemi  satın almak yoluyla gerçekleştirilecek  deniz yolu ile yük veya yolcu  taşımacılığına yönelik yatırımların da öncelikli alanlarda yapılacak yatırımlar  kapsamında değerlendirilmektedir. ”

EXİMBANK TARAFINDAN SEKTÖRE YÖNELİK DESTEKLER ÇEŞİTLENDİRİLECEK

Zeybekci, sektör temsilcilerinin ifade ettikleri talep ve  değerlendirmelerle ilgili süratli şekilde gerekli çalışmaların yapılacağını  kaydederek, eylül sonuna kadar mevcut desteklerin yanında Eximbank tarafından  sektöre yönelik desteklerin çeşitlendirilmesi ve iyileştirilmesi, sektörde yüksek  teknolojili üretimin çeşitli araçlarla desteklenmesi gibi önemli adımların hızla  atılacağı müjdesini verdi.

Söz konusu toplantıda, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Metin Kalkavan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  (TOBB) Denizcilik Sektörü  Meclis Başkanı Erol Yücel başta olmak üzere gemi ve yat sektörünün  temsilcilerinin söz alarak sektörün daha fazla ihracat yapması, istihdam  sağlaması ve yatırım çekebilmesi için görüş ve değerlemelerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.