Chemical Park İtfaiyesi, Allison Tam Otomatik Şanzıman Donanımlı MAN TGS Kamyonu Tercih Etti

Almanya’daki Chemiepark Knapsack, yaklaşık 180 hektarlık alanda kurulu bir sanayi bölgesi. Bu özel sanayi bölgesi, kimya sektöründe üretim yapan yaklaşık 30 şirkete ev sahipliği yapıyor. Üretimlerde kimyasallar, plastikler, endüstriyel gazlar ve basınçlı hava dahil olmak üzere pek çok tehlikeli yanıcı madde kullanıldığından 14 araç ve yaklaşık 40 kişilik itfaiye ekibinden oluşan yerinde bir itfaiye birimi, acil durumlara müdahale etmek üzere sitede görev yapıyor. Chemiepark Knapsack itfaiye biriminin özel gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanan Allison tam otomatik şanzıman donanımlı MAN TGS 41.480 8×4 BB kamyon da bu ekibin en yeni üyesi oluyor.

Chemiepark Knapsack itfaiye ekiplerinin, acil bir durumda yangınla mücadele operasyonlarına başlamak için 5 dakika içinde kimyasal parktaki herhangi bir yere ulaşabilmesi gerekli. Bu doğrultuda diğer donanım özelliklerinin yanı sıra, 12 metre itfaiye aracı için Allison tam otomatik şanzıman tercih edildi. 40 tonluk kamyonun acil bir durumda sanayi sitesi çevresinde hızlı ve kontrollü bir şekilde olay yerine ulaşabilmesi için motor gücünün ve torkunun tam ve kesintisiz olarak tekerleklere aktarılması gerekiyor. Allison şanzımanın patentli tork konvertörü ve kesintisiz tam güç vites geçişleri, olağanüstü ivmelenme ve kesintisiz çekiş gücü sunuyor.

Chemiepark Knapsack İtfaiye Departmanı Teknoloji Başkanı Dennis Scholzen, konuyla ilgili olarak; “Tesiste genellikle kısa mesafeler kat ediyoruz. Öte yandan çok fazla viraj, dönüş ve kavşak bulunuyor. Bu nedenle sürekli yavaşlamamız ve hızlanmamız gerekiyor. Tam otomatik şanzıman kullanırken daha iyi bir ivmelenme sağlıyoruz. Anında hızlanma mümkün ve otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarda olduğu gibi kontrolsüz şekilde hızın birden düşmesi söz konusu değil. Üstün araç kontrolünden ekibimiz de oldukça memnun” diye açıklıyor.

EMPL üstyapılı MAN TGS 41.480 8×4 BB, yüksek kapasiteli arazöz, Allison 4500 tam otomatik şanzıman ve 12,4 litre hacimli 6 silindirli dizel motora sahip. 353 kW (473 bg) güç ve 1.000 dev/dak’da 1.900 Nm tork sağlayan MAN D26 motorundan güç alan 41 tonluk araç, 100 km/sa (62 mph) maksimum hıza ulaşabiliyor.

Araç üstyapısının en büyük kısmında 9.500 litrelik söndürme suyu deposunun yanı sıra 4.500 litrelik ilave köpük deposu ve 500 kg’lık tozlu söndürme sistemi bulunuyor. Arka ekipman bölmesine monte edilen santrifüjlü yangın pompası, 10 bar’da 8.000 l/dak kapasiteye sahip. Aracın üstünde bulunan, 360° dönebilen Skorpio söndürme kolu, uzaktan kumanda sistemi ile 25 metreye kadar uzatılabiliyor ve en uzun konumda dakikada 3.500 litre su pompalanabiliyor. Böylece acil durumlar için önemli bir fayda sağlanarak 90 metre mesafedeki hedeflere ulaşılabiliyor.

Allison şanzımanın pump and roll yeteneği, araç hareket halindeyken yangınla mücadele operasyonunun devam etmesini sağlıyor. Dennis Scholzen; “Bu özellik, araç güvenli bir şekilde manevra yaparken aynı zamanda etkili yangın söndürme için gerekli olan PTO aracılığıyla su pompasını çalıştırmamıza izin verdiği için çok büyük bir avantaj sağlıyor. Otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla bu mümkün değil. Şanzımanın su pompası ve hidrolik için iki PTO’su genel olarak ekipmanla son derece iyi çalışıyor” dedi.

Chemiepark Knapsack İtfaiye Departmanı Başkanı Ralf Lassmann, açıklamasında; “Tam otomatik şanzıman donanımlı bu araç konfigürasyonunu gerçekten beğendik. Tekerleklere gücü, bir otomatikleştirilmiş manuel şanzımandan çok daha iyi aktarıyor. Açıkçası bu kadar büyük bir fark beklemiyorduk. Sonuçta iki adet 4 akslı ve bir adet 2 akslı olmak üzere Allison şanzıman donanımlı üç araç daha sipariş ettik” diye açıklıyor.

Allison Transmission Bölge Satış Müdürü Stephan Marker ise; “Allison tam otomatik şanzımanlar, en zorlu koşullarda ivmelenme, güvenilirlik ve sağlamlık açısından kanıtlanan üstün performansları ile dünya çapında çok sayıda itfaiye departmanı tarafından tercih ediliyor. Ayrıca özel itfaiye performans kalibrasyonu nedeniyle diğer teknolojilerden farklılaşıyor. Tam otomatik şanzımanın, acil durum sürüşleri sırasında sürücünün üzerindeki baskıyı gerçekten azaltmasının tek yolu, vites değiştirme stratejisinin bu araçlara tam olarak uyarlanması ve şanzımanın sürücü ile birlikte etkin bir şekilde çalışması oluyor” dedi.

ULAŞIM SEKTÖRÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.