Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, 2023 yılını 684 milyon dolar ciro ile kapatacaklarını söyledi

Borusan Lojistik, düzenlediği basın toplantısı ile 2023 yılını değerlendirdi, 2024 öngörülerini paylaştı. Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, Borusan Lojistik’in bir teknoloji firması olduğunu, tüm hedeflerinin de sektörün uzak ara en büyük teknoloji firması olmak olduğunu ifade etti.

Erçal, “Yaptığımız hiçbir işte küçük değiliz ve büyük ölçekli işler yapıyoruz. 2023 yılını 684 milyon dolar ciro ile kapatacağız. Bu ölçekte Türk sahipliğinde bir firma yok. Türkiye’nin ilk 100 firma arasında ilk 100’e yakınız. Çalışan sayımız da 4 bine yaklaştı.” dedi.

Borusan Lojistik rakamları hakkında açıklamalarda bulunan Erçal, şu bilgileri verdi:

“1973 yılında kurulan Borusan Lojistik, yurt içinde 8 bin noktaya günlük dağıtım kapasitesi, 450 bin m2 kapalı ve açık depolama alanı, 28 aktarma merkezi ile depolama, özel dağıtım ve parsiyel taşımacılık, gümrükleme, karayolu komple taşımacılık, oto taşımacılığı, araç stoklama ve sevk öncesi araç kontrol (PDI) hizmetlerini sunuyor. Kendi tesislerimizde depolama hizmetlerinin yanı sıra müşterilerimizin tesis yönetimi ile ana sanayilerdeki müşterilerimizin milk-run operasyonlarının yönetimini de sağlıyoruz. Ayrıca uluslararası taşımacılık alanında kuru yük gemi kiralama, konteyner, karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı ile intermodal taşımacılık operasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Bu açıdan bakıldığında bir müşterinin dış ticaretinden üretimine ve üretim sonu sevkiyatına kadar uçtan uca tek bir noktadan lojistik ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sunuyoruz.

Otomotiv lojistiğinde sektörün bir numarasıyız. Üretim için gerekli malzemeleri yan sanayiden toplayıp üretim merkezine götürülmesinden, araçların dağıtılması, park sahasının yönetimi konusunda hizmet veriyoruz. Türkiye’ye giren her yeni marka ilk etapta Borusan ile irtibata geçiyor. Bu da bizim için ayrı bir gurur. Otomotiv bizim için ayrı bir ihtisas alanı.”

Sektörü teknolojiyle tanıştırdık

ETA ve Bukoli gibi Borusan Ar-Ge merkezinde geliştirilen yeni markalar oluşturduklarını ifade eden Erçal, “Sektörde bakış açısını değiştirdik, teknolojiyi başlattık. Sektörün dijital önderi olmayı hedefliyoruz. 2023’ü tüm zorluklara rağmen anlamlı bir büyüme kapattık. 24 farklı inisiyatifle sektörün uzak ara en büyük teknoloji firması olma yolunda ilerliyoruz.”

eTA, hem taşıyana, hem de taşıtana çözüm oldu

eTA platformu ile müşteri, kamyoncu ve lojistik firmaların problemlerinin büyük bir kısmını otomatik olarak çözdüklerini dile getiren Serdar Erçal, “eTA Platformuna 200 binden fazla kamyon ve TIR kayıtlı. Bu yıl yeni arayüzümüzü de canlıya aldık, bu sayede müşterilerimiz eTA Portal üzerinden siparişlerini hızlıca web üzerinden verebiliyorlar. Kullanıcı dostu ve hızlı ara yüzü sayesinde yurt içinde yıllık 400 bin sefer ile büyük bir taşıma ağını yönetiyoruz” açıklamasını yaptı.

Dijital Cüzdan, sürücünün yaşamını kolaylaştırıyor

“Dijital cüzdan uygulamasında; kamyon ve tır kaptanlarının gerçekleştirdikleri sefer sonunda ödemeleri mobil uygulama üzerindeki dijital cüzdana yatıyor” diyen Erçal şöyle devam etti:

“Tam bir mobil bankacılık gibi. İsterlerse parayı çekmeden mobilden ödeme yapabilir isterlerse hemen anlaşmalı ATM’lerden nakit olarak çekebilirler. Dijital cüzdanlar arası transfer de ücretsiz. Her bireysel sürücünün dijital cüzdanı bulunuyor. Bu sayede, ödenen navlun ücretleri çok daha şeffaf ve kendileri için daha hızlı ve kolay oluyor.

eTA Lig sadakat programı ise, mobil uygulama üzerinden sefer aldıkça puan toplayabildikleri bir ödül sistemi. Yaptığı dijital sefer başına puan kazanan uzun yol kaptanlarımız, eTA Lig’in avantajlı dünyası sayesinde ödemelerinde kazancımıza ortak oluyor! eTA Lig’e dahil olarak, anlaşmalı yerlerde indirimli alışveriş yapabilir, kazandığın puanları harcarken de indirim oranına göre puan iadesi kazanabilirler. Sefer başına kazanılan puanları indirimli üye iş yerlerinde harcayabilirler. Üstelik de toplanılan puanlarla anlaşmalı markalarda alışveriş yaparken hemen puan iadeleri sistemden geri dijital cüzdanlarına yatıyor ve yeniden kullanabilirler. Bunun için eTA Mobil uygulamayı ücretsiz indirip, araç bilgilerini girip, sefer yapmaya başlamaları yeterli. Menüden eTA Lig sekmesinde gerekli yönlendirmeleri görebilirler. Bu iki geliştirmeyi de spot çalışan bireysel tır kaptanlarımızın hayatını biraz daha kolaylaştırabilmek ve daha faydalı olabilmek için tasarlayıp hayata geçirdik.”

serdar-ercal-borusan-lojistik-2.jpegBorusan Lojistik, 2023’te ne yaptı?

2023 yılında yurtiçi faaliyet alanlarında gösterdikleri performansı “olumlu” diye nitelendiren Borusan Lojistik Genel Müdürü, “Özellikle otomotiv lojistiği alanında ve depolama faaliyetlerinde öngörümüzün üzerinde bir performans gösteriyoruz. Tedarik zinciri yönetimi yaptığımız Milkrun operasyonu da oldukça iyi sonuçlar üretti. Yurtdışı faaliyetlerimizde ise düşüş trendinde olan global navlun endeksleri ve Türkiye’nin ihracatı kaynaklı olarak hedeflerimizden ve geçen yıl sonuçlarımızdan bir miktar geri kaldık. Ancak, toplam Borusan Lojistik Hizmetleri olarak geçtiğimiz yıllara göre daha iyi sonuçlar üretmiş olduk. Burada en büyük sorunlardan birisi, artan iş hacimlerine paralel olarak işletme sermayesi ihtiyacının artması ve bunun finansmanı. İş modeli olarak yüksek bir işletme sermayesi ihtiyacı oluşuyor. Finansal piyasalardaki sıkışıklıktan dolayı müşterilerin vadeleri arttırmaya çalıştığını, tedarikçilerimizin nakde ulaşmasının zorlaştığını ve bu sebeple de bizim üzerimizdeki yükün arttığını gözlemliyoruz” açıklamasını yaptı.

2024’te ne yapacak?

Serdar Erçal’ın 2024 yılına ilişkin öngörüleri de özetle şöyle: “Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik tüm iş süreçlerimizin merkezinde olmaya devam edecek. Bununla birlikte müşterilerimize en iyi deneyimi sunmak için çalışmalarımızı hızla sürdüreceğiz.

Otomotivdeki önemli sektörel yatırımlar ve yeni oyuncularla birlikte, araç lojistiğinde operasyon olarak büyüyoruz. Ayrıca pazara yeni oyuncuların girmesiyle hizmet verdiğimiz müşteri sayımız da artmaya devam ediyor. Elektrikli araçlara tam uygun 3 bin m2 PDI alanımız ile büyüme vaat eden bir segment için de hazırlıklarımızı yapıyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda Çin’de bir şirket aldık ve Almanya’da Avrupa pazarına özel bir ekip kurarak etki alanımızı genişletmiştik. Buradaki organizasyonumuzu özellikle insan kaynağı ile daha da güçlendiriyoruz. Hem karayolunda yaşadığımız darboğazlara alternatifler yaratmak açısından hem de daha yeşil bir taşıma modu oluşuyla intermodal taşımacılık da odağımızda.

Bugün yurtiçi komple taşımacılık hizmetlerimiz için hizmet verdiğimiz eTA Platformunun verdiği hizmeti özellikle tır ve kamyon sürücüleri tarafında derinleştirerek, niş ve faydalı hizmetleri arttırmaya, mobil uygulamayı da her geçen gün daha kolay kullanılır olmasına özen göstererek çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kamyon ve tır şoförleri için Kamyoncu Değerlidir başlığında projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.

ULAŞIM SEKTÖRÜ 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.