Yeni Mercedes-Benz Tourrider Kuzey Amerika’da yollara çıkıyor

Mercedes-Benz’in benzersiz küresel bilgi birikimini bünyesinde barındıran yeni Mercedes-Benz Tourrider, Daimler dünyasının en önemli ve entegre otobüs üretim tesislerinden olan Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilip Kuzey Amerika’ya ihraç ediliyor. Yeni Mercedes-Benz Tourrider; tasarım, konfor, teknoloji, güvenlik, kişiselleştirme ve ekonomik özellikleriyle Kuzey Amerika otobüsleri için yeni bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Yeni Mercedes-Benz Tourrider, sadece Amerika pazarına yönelik ihtiyaçlar doğrultusunda müşterilere özel “terzi dikim” siparişlerle bantlardan iniyor.

Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün; “Dünyanın en modern otobüs üretim merkezlerinden biri haline gelen Hoşdere Otobüs Fabrikamızda sadece Kuzey Amerika pazarında satılacak olan Mercedes-Benz Tourrider’ı üreterek birçok ilke imza atıyoruz. Karoserisi paslanmaz çelik malzemeden üretilen Mercedes-Benz Tourrider için Hoşdere Otobüs Fabrikamızda yeni bir üretim binası inşa ettik. Yeni Tourrider ile birlikte; Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikamızda araca özel oluşturulan üretim bandı ile ilk defa paslanmaz çelikten bir otobüs üretiliyor.

Sadece üretimle sınırlı kalmayıp Mercedes-Benz Tourrider’ın AR-GE faaliyetlerinde de önemli sorumluluklar üstlendik. Daimler dünyasında Avrupa’da en fazla otobüs üreten ve aynı zamanda AR-GE faaliyetlerinde de kapsamlı yol testlerini gerçekleştiren fabrikamız, ülkemizde istikrarın sembollerinden biri oldu. Üretimin yanında ürün geliştirme ve teknoloji alanlarına da önemli yatırımlar yaparak pek çok ilke imza atıyoruz ve tüm dünyaya mühendislik ihraç ediyoruz. Bugüne kadar aldığımız sorumlulukları başarıyla yerine getirerek hem yerel hem de küresel olarak yeni görevlerle yolculuğumuzu sürdürmeye devam ediyoruz.” dedi.

Mercedes-Benz Tourrider için Türkiye’ye yeni yatırım ve yaşanan ilkler

Yeni Mercedes-Benz Tourrider’ın karoseri paslanmaz çelik malzemeden üretilecek olup, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda bunun için yeni bir üretim binası inşa edildi. Yeni üretim tesisinde aracın karoseri, paslanmaz çelik malzemeden üretildikten sonra boyahanede boyanıyor. Bu anlamda yeni Tourrider ile birlikte; Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda araca özel oluşturulan üretim bandı ile ilk defa paslanmaz çelikten bir otobüs üretiliyor.

Yeni Tourrider ile ilklere imza atan Mercedes-Benz Türk, şu ana kadar ürettiği otobüsler arasındaki ilk cam tavan uygulaması, bu araca özel olarak geliştirilen darbe sönümleyici etkiye sahip dış tasarım çizgileri ile uyumlu ön ve arka tampon ve dışarı doğru açılabilir acil çıkış camları gibi donanımları hayata geçirdi. Ayrıca ilk defa bu araçta cam elyaflı kompozit malzemeden üretilmiş tavan kaplaması kullanıldı. Paslanmaz çelik gövde için özel olarak geliştirilen bir astar uygulaması ile de boya ve yapıştırıcı malzemenin karoser üzerinde istenilen tutunma kabiliyeti sağlanmış oldu.

Yeni Mercedes-Benz Tourrider’ın AR-GE’sinde Türk mühendislerin imzası

Daimler’in en önemli ve entegre otobüs merkezlerinden biri olan Hoşdere Otobüs Fabrikası, yeni Mercedes-Benz Tourrider’ın AR-GE faaliyetlerinde de önemli sorumluluklar üstlendi.

Kuzey Amerika pazarındaki talepler doğrultusunda oluşturulan yeni otobüs projesinde hammadde olarak paslanmaz çelik seçildi. Böylece korozyon dayanımında pazarın beklentilerini karşılayan bir konsept sunuldu. Otobüs karoserisinde dayanım, üretim tekniği gibi birçok açıdan yeni bir dünya olan paslanmaz çelik; yeni parametrelere göre analiz ve testleri yapılarak, imalat süreçlerine uygun olarak geliştirildi. Henüz zorunlu olmadığı halde şimdiden geleceğe hazır olmak adına Amerikan devrilme standardı FMVSS 227’yi sağlayabilmek için belirli bölgelerde yüksek mukavemetli paslanmaz çelik kullanıldı ve bu çözümler simülasyon ve analizlerle doğrulandı. Ancak FMVSS 227 regülasyonunu tam olarak sağlayabilmek için çalışmalar devam ediyor. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen paslanmaz çelik gövdenin prototipleri, Türkiye’de üretildi ve montaj testleri de Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Geliştirme aşamasında kaynak noktalarındaki istenilen dayanımı sağlamak için birçok test yapılarak kullanılan paslanmaz çelik malzemeye uygun kaynak teli ve parametreler tespit edildi.

Otobüslerin üretimde devreye alınması için gerekli uygulamalar ve satış sonrasında Amerika’daki servislerde bakım ve onarımlarının yapılabilmesi için gerekli uygulamalar otobüs AR-GE diyagnoz ekibi tarafından bu otobüslere özel olarak geliştirildi. Bu uygulamalar prototipler üzerinde test edilerek doğrulandı. Gelecekte bu uygulamalar ile ilgili oluşabilecek değişiklik ve destek taleplerinin de yine Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE Diyagnoz Ekibi tarafından karşılanması planlanıyor.

Patentli çözümler uygulandı

Paslanmaz çelikten üretilen ilk otobüs için ihtiyaç duyulan yeni hammadde arayışı, yeni patentlerin alınması ile sonuçlandı. Otobüsün yan duvarındaki sütunlar, aracın en temel taşıyıcı parçaları arasında yer alıyor. Otobüslerin bir kaza anında yan yatması durumunda, yolcu güvenliği açısından, yaşam alanı olarak tanımlanan hacmin korunabilmesi için Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE Merkezi, bu alana özel bir çalışma da gerçekleştirdi. İlk defa bu otobüslere özel olarak geliştirilen, otobüslerin yan kısımları için tasarlanan ve patenti alınan “Pipe in Pipe” uygulaması (İç İçe Geçmiş Profiller) sayesinde kalın ve yüksek mukavemetli malzemeler kullanıldı. Bu özelliklere uygun paslanmaz boru malzemeler için yeni ve yüksek mukavemetli hammaddeler kullanıldı.

21C0577_013

Ayrıca ilk defa bu araca özel, çok yüksek enerjileri sönümleme özelliği olan bir tampon geliştirildi. Bu sayede belli bir hıza kadar çarpmalarda aracın ön yüzeyindeki parçalar korunarak aracın yola devam etmesi sağlandı. Tamamıyla Mercedes-Benz Türk mühendisleri tarafından yapılan geliştirme çalışmalarında özellikle aracın dış çizgileri ile uyum sağlanırken aynı zamanda yapının bu kadar yüksek enerjiyi sönümlemesine rağmen kendisinin mümkün olduğunca hafif olması da dikkate alındı. Yapılan çalışmalar neticesinde Türk Patent Kurumu’ndan alınan patentlerin yanı sıra Amerika’da da patent başvurusu ile ilgili değerlendirmeler sürüyor.

ULAŞIM SEKTÖRÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.