Yolda.com Kurucu Ortağı Ve CEO’su Volkan Özkan: Geliştireceğimiz Çözümler İle Dünyada da Ses Getirmeyi Hedefliyoruz

Sektöre yeni bir soluk kazandıran lojistik girişimi Yolda.com Kurucu Ortağı ve Ceo’su Volkan Özkan geçtiğimiz Ocak ayında yurt dışına açılarak Almanya’da ofis açtıklarını söyledi. Teknolojik alt yapıya ve yeşil lojistiğe yatırım yapacaklarını belirterek 2022 yılının sonunda aylık gelirlerinin 2 milyon dolar olmasını hedeflediklerini ifade etti.

1) Yolda.com lojistik sektörüne yeni bir soluk getirdi, faaliyet alanlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Her büyüklükteki işletme için hızlı, uygun maliyetli nakliye sağlamak amacıyla yük gönderilerini mevcut bağımsız taşıyıcılarla eşleştiriyoruz.

Paylaşım ekonomisi dinamiklerinden yararlanarak parsiyel / kamyon yükünden az (LTL) gönderilerde uzman olduğumuz gibi tam kamyon yükü (FTL) taşımacılığında da geniş tedarikçi havuzumu kullanarak anlık ihtiyaçlara hızlı cevap verme kapasitesine sahibiz. Parsiyel / kamyon yükünden az (LTL) gönderilerde birden fazla nakliyeciden gelen yükleri birleştirerek her bir kamyonun kapasitesinden en iyi şekilde yararlanıyoruz. Bu sayede lojistik maliyetlerini düşürmeye, müşteri memnuniyetini artırmaya ve uçtan uca nakliye yolculuğunun karbon ayak izini azaltmaya yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda tam kamyon yükü (FTL) ya da uluslararası taşıma operasyonlarında da uygun maliyet ve yüksek hız sayesinde ihracat ve ithalat yapan müşterilerimize takip edilebilir ve raporlanabilir bir hizmet sunuyoruz.

2) Lojistik girişim olan Yolda.com’un fikri nasıl ortaya çıktı?

Sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da lider girişimi olma ve lojistik teknolojisi (Freight Tech) sektöründe, parsiyel /kamyon yükünden az (LTL) taşımacılığa ve paylaşım ekonomisine odaklanarak büyüme hedefiyle yola çıktık.

Günümüz iş ortamının ihtiyaçları ve pandemi sonrası oluşan yeni beklentiler lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde yenilikçi yaklaşımlara ihtiyacı ortaya çıkardı. Özellikle ülkemizde bir firma sevkiyat ihtiyacını karşılamak için hala onlarca telefon görüşmesi yapıyor, birçok kağıt, belge ve evrak işi ile uğraşıyor. Ayrıca tüm tırı ya da kamyonu dolduracak kadar ürünü yoksa sevkiyat süreci oldukça maliyetli hale dönüşüyor.

Yolda kurucuları olarak bu sorunlara çözüm olmak ve çoktan dijitalleşmesi gereken sektörü dönüştürmek için C. Murad Özsert (Yolda.com Kurucu Ortağı ve CTO) ile güçlerimizi birleştirdik.

3) Pandemi sürecinde firmalar birçok zorluk yaşadı. Dijital bir girişim ile krizi fırsata çevirdiğinizi düşünüyor musunuz? Kısa sürede ciddi yatırımlar almaya başladınız ve sektörde güven kazanmaya başladınız. Bu kadar kısa zaman böyle bir başarıyı neye borçlusunuz?

Yaşanan pandemi sürecinde esnek, parçalı ve anlık lojistik operasyonu ihtiyaç haline geldi. Ciddi talep artışı ile öngörülmez bir dönem içinde olunduğu için kapasite yönetim zorluğu da ortaya çıktı. Ayrıca kısalan tedarik zincirleri ve Türk lirasının rekabetçi konumuyla, ihracata dönük üretimin arttığını gözlemliyoruz. Bu da yurt dışına uygun fiyata kaliteli hizmet sunan lojistik ortağı arayışını artırdı. Bunun yanında özellikle online alışveriş ve perakendenin yükselişiyle lojistik altyapılarda ciddi bir yoğunluk meydana geldiğini söyleyebiliriz. Tüm bu etkenler ışığında LTL taşımacılığın ileride daha da büyüyeceğine inanıyoruz.

Pandemi dönemindeki ihtiyaca uygun hizmet geliştirdiğimiz için kuruluş sürecimizi takiben ilk yatırım turumuzu Mayıs 2020’de kuruluşumuzun hemen ardından 830 bin dolar ile tamamladık. İkinci yatırım turumuzu da (1,9 milyon dolar) birinci yılımızı doldurunca kapattık. 2021 sonunda da köprü yatırım turumuzu 5 milyon dolar ile kapatarak, toplam yatırımımız 8 milyon dolara ulaştı.

4) 2022’nin ilk çeyreğinde Almanya’da faaliyet göstereceğinizi açıkladınız detayları bizimle paylaşır mısınız?

Almanya ofisimizi Ocak 2022’de açtık, istihdam çalışmalarımız devam ediyor, ancak çekirdek kadromuzu kurduk. Operasyonlarımız Şubat ayında başlıyor. Türkiye operasyonumuzun aynısını Almanya’da yapmayı hedefliyoruz. Paylaşımlı taşımacılık odağıyla, veri temelli esnek lojistik hizmeti sunmayı, hedef kitlemiz olan Alman müşterilerin yanı sıra Türk şirketlerinin ihracat operasyonlarında Almanya içi dağıtım ve ithalat operasyonlarını da yapmayı hedefliyoruz.

5) Teknolojik alt yapınızdan bahsedebilir misiniz?

Yolda teknolojisini MVP olarak 6 ayda geliştirdik ve müşterilerimize sunduk. Şu anda ise müşterilerimizin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda aynı zamanda pazarın ihtiyaçlarını düşünerek ek özellikler geliştirmeye devam ediyoruz. Geliştireceğimiz çözümler ile dünyada da ses getirmeyi hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz ürün ve servislerde kullandığımız teknolojimiz kendi mühendislik ekibimizin eseri. Yaptığımız yazılım tasarımlarında tamamen sunucusuz, dağıtık ve asenkron sistemler kullanan ekibimiz, lojistik sektöründeki sorunların bu tarz esnek ve ölçeklenebilir sistemler ile çözüleceğine inanıyor.

6) Müşterilerinize ne tür kolaylıklar sağlıyorsunuz?

Yolda.com’un yalın, çevik, dinamik ve hızlı yapısı, teknoloji altyapısı ve uzman ekibi ile iş ortaklarımız için tüm operasyonu uçtan uca yönetiyoruz. Atıl kapasitenin önüne geçerek taşımacılığı verimli hale getiriyor ve lojistik sektörünün dijital dönüşümüne yardım ediyoruz. Aynı zamanda paylaşım ekonomisi odaklı hareket ederek, bireysel taşıyıcılara destek oluyor, onlara bir platform ve yeni iş fırsatları sunuyoruz. Böylece lojistik maliyetlerini azaltıyor, müşteri memnuniyetinin artmasını sağlıyor ve karbon ayak izinin düşmesine yardımcı oluyoruz.

7) 2022’de ne tür yatırımlar yapacaksınız?

Aldığımız yeni yatırım ile Yolda.com yeni pazarlarda olacak. 2022 yılının ilk çeyreğinde LTL/Parsiyel ve Spot taşımacılık çözümlerini yurt dışına açacağız ve bildiğiniz üzere ilk adresimiz Almanya.

Operasyona başladığımız günden bu yana kaynakları ve mevcut karayolu taşımacılık sektöründe yer alan atıl kapasiteleri çok iyi değerlendirdik, bundan sonra yeşil lojistik alanında da yeni yatırımla güçleneceğiz.

Teknoloji tarafına yatırım yapmaya devam edeceğiz. Lokasyon bazlı servisler geliştirerek tedarikçilerimize yeni iş fırsatları sunarken, algoritmik yük/araç eşleştirme ve dinamik fiyatlandırma geliştirmeleri ile verimliliği arttırmayı hedefliyoruz. Veri ve ürün odaklı bir şirket olma vizyonumuzu yurt dışında da sürdüreceğiz.

Diğer taraftan global bir ekip oluşturmak için de gerekli çalışmalara başladık. Teknik ekibimizi iki katına çıkarıp, daha odaklı takımlar kurarak global ürünler geliştirmeye devam edeceğiz.

8) Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Hedefimiz iş planlarımız doğrultusunda 2022 sonunda aylık 2 milyon dolara yaklaşan yinelenen gelire, Türkiye ve Almanya’da 150 kişilik uzman bir ekibe (yarısı teknoloji ekibi) ve Türkiye dışında 2 bölge ülkesinde daha operasyona sahip olmak. Uzun vadede ise Freight Tech alanında Unicorn unvanı kazanmak; hem ülkemizde hem de dünya coğrafyasında lojistik sektörünü dijitalleştirmek ve sürdürülebilir kılmak için temel oyuncu olmayı hedefliyoruz.

RÖPORTAJ / ULAŞIM SEKTÖRÜ DERGİSİ

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.